Seurakuntamme synty

Miten syntyi Kalajoen Helluntaiseurakunta

Vuosina 1975-76 syntyi pienimuotoinen nuorisoherätys. Tuon herätyksen ensimmäisenä Jumalan armon ihmeenä tuli yksin eräässä puuliiterissä uskonratkaisuun nuorehko aikuinen mies, ihmisraunio, alkoholisti ja Kakolan konna, kuten julkisesti tapasi kertoa olleensa. Pian nuo Oulaisten Helluntaiseurakuntaan liittyneet uudet uskovat aloittivat rukouspiirinä säännöllisen kokoustoiminnan Kalajoella. Puhujina kävivät Oulaisten Helluntaiseurakunnan vanhimmat, myös vierailijat Kälviältä ja Kokkolasta. Kauempaa vierailleista on eritysesti mainittava Antero Lehtimäki Jämijärveltä ja vankilasaarnaaja Joel Hermunen Kouvolasta. 1980-luvun alussa rukouspiirin toiminta oli jo täysin itsenäistä ehtoolliskokouksineen. Koska Kalajoella ei ollut muilla vapaan kristillisyyden piiriin kuuluvilla ryhmillä omaa kokoustoimintaa, rukouspiiri oli tavallaan yhteiskristillinen.

Oma evankelista, Irja Saharinen, palkattiin 1985 -vuoden tienoilla pariksi vuodeksi, rukouspiirin ollessa hänen rekisteröimätön työntantajansa. Vuonna 1988 joukko rukouspiiriläisiä perusti yhdistyksen hoitamaan yhteisiä raha-asioita - Kalajoen Helluntailähetys Ry:n.

Vuonna 1989 rukouspiiri päätti järjestäytyä omaksi seurakunnaksi. Oulaisten Helluntaiseurakunnan vanhimmisto valitsi ja siunasi perustettavan srk:n vanhimmistoon kolme vanhinta. Lukumäärä on sitten vaihdellut. Kalajoen Helluntaiseurakunnassa ei yleensä ole ollut palkattuja työntekijöitä, kolmea lyhytaikaista poikkeusta lukuunottamatta. Jäseniä seurakunnassa on ollut enimmillään 75. Muuttotappiot ovat vaikuttaneet etenkin nuorten osalta.

Seurakunta ei ole rekisteröitynyt uskonnollinen yhteisö, eikä liioin rekisteröitynyt yhdistys. Näin ollen seurakunta ei ole juridinen henkilö, eikä voi olla minkään yhdistyksen tai muun organisaation jäsen. Se ei myöskään ole sellaisten alainen tai ohjeistuksessa. Seurakuntamalli on pyritty pitämään Raamatun antamien ohjeiden ja esimerkkien mukaisena.

Seurakunnan rukoushuone on 1990-luvun alusta vuoteen 2015 toiminut pääkadun, eli Kalajoentien laidassa. Seurakunta osallistuu monin tavoin lähetystyöhön, koulutyöhön ja muihin eri seurakuntien yhteisiinkin hankkeisiin. Kokouksien viikoittainen määrä on ollut 2 - 4 . Viisi vuotta on kokoukset pidetty vuokratiloissa, jollaisia ovat ystävällisesti tarjonneet Kalajoen Kristillinen Kansanopisto ja Vapaaseurakunnan Ankkuri-talo. Uuden toimitalon rakentamisesta osoitteeseen Kuusitie 4 päätti Kalajoen Helluntailähetys Ry yksimielisellä kokouksen päätöksellä ylimääräisessä yhdistyksenkokouksessa 15.9.2019 (RS)