Etusivu‎ > ‎

Seurakuntamme synty

Miten syntyi Kalajoen Helluntaiseurakunta

Vuosina  1975-76  syntyi pienimuotoinen  nuorisoherätys. Tuon herätyksen ensimmäisenä Jumalan armonihmeenä teki yksin eräässä puuliiterissä  uskonratkaisun nuorehko aikuinen mies, ihmisraunio,  alkoholisti ja Kakolan konna, kuten julkisesti tapasi kertoa olleensa. Pian nuo Oulaisten  Helluntaiseurakuntaan liittyneet uudet uskovat aloittivat rukouspiirinä säännöllisen kokoustoiminnan paikkakunnalla.  Puhujina kävivät Oulaisten Helluntaiseurakunnan vanhimmat, myös vierailijat Kälviältä ja Kokkolasta. Kauempaa  vierailleista  on  eritysesti  mainittava  Antero Lehtimäki Jämijärveltä ja vankilasaarnaaja Joel Hermunen Kouvolasta. 1980-luvun alussa rukouspiirin toiminta oli jo täysin  itsenäistä  ehtoolliskokouksineen.  Koska  Kalajoella  ei   ollut  muilla  vapaan  kristillisyyden piiriin kuuluvilla ryhmillä omaa kokoustoimintaa, rukouspiiri oli tavallaan yhteiskristillinen.
   Oma evankelista, Irja Saharinen,  palkattiin 1985  -vuoden tienoilla pariksi vuodeksi, rukouspiirin ollessa hänen rekisteröimätön työntantajansa.  Vuonna  1988  joukko  rukouspiiriläisiä  perusti  yhdistyksen hoitamaan yhteisiä  raha-asioita - Kalajoen Helluntailähetys Ry:n.
   Vuonna  1989  rukouspiiri   päätti  järjestäytyä  omaksi  seurakunnaksi.  Oulaisten Helluntaiseurakunnan vanhimmisto valitsi ja siunasi perustettavan srk:n vanhimmistoon  kolme  vanhinta.  Lukumäärä  on  sitten vaihdellut.  Kalajoen Helluntaiseurakunnassa  ei  yleensä ole ollut   palkattuja  työntekijöitä,  kolmea  lyhytaikaista  poikkeusta   lukuunottamatta.  Jäseniä  seurakunnassa on ollut enimmillään 75.  Muuttotappiot ovat vaikuttaneet etenkin nuorten osalta.
   Seurakunta  ei  ole  rekisteröitynyt  uskonnollinen yhteisö,  eikä liioin rekisteröitynyt yhdistys. Näin ollen seurakunta  ei  ole  juridinen henkilö,  eikä voi olla minkään  yhdistyksen tai muun  organisaation jäsen. Se ei  myöskään  ole  sellaisten  alainen  tai  ohjeistuksessa.  Seurakuntamalli  on  pyritty  pitämään Raamatun antamien ohjeiden ja esimerkkien mukaisena.
   Seurakunnan  rukoushuone  on  1990-luvun  alusta  vuoteen  2015  toiminut  pääkadun,  eli Kalajoentien laidassa.  Seurakunta  osallistuu  monin  tavoin  lähetystyöhön,  koulutyöhön  ja  muihin  eri  seurakuntien yhteisiinkin hankkeisiin. Kokouksien viikoittainen määrä on ollut 2 - 4 . Viisi  vuotta  on  kokoukset pidetty vuokratiloissa,  jollaisia  ovat  ystävällisesti  tarjonneet  Kalajoen Kristillinen Kansanopisto  ja  Vapaaseurakunnan Ankkuri-talo. Uuden toimitalon rakentamisesta osoitteeseen Kuusitie 4  päätti Kalajoen Helluntailähetys Ry yksimielisellä kokouksen päätöksellä ylimääräisessä yhdistyksenkokouksessa 15.9.2019 (RS)